Sarmale in dovleac (Reteta dupa Pastorel Teodoreanu)

Print Friendly

De primit, am primit-o pe mail. De gatit, inca nu am gatit-o. Cu siguranta se va intampla, si asta foarte curand.

Sarmale in dovleacIngrediente:

Preparare:
Daca folositi o oala de lut si bine ar fi sa o faceti, pregatiti oala corespunzator. Inainte de folosire, oala se scufunda pentru o jumatate de ora in apa rece.

Umplutura:

  • Taiati carnea de porc si cea de vita in bucati mari si tocati-o. Spalati orezul in cateva ape reci. Scurgeti-l.
  • Curatati cepele, indepartati cotorul cu seminte al ardeiilor. Tocati ceapa si ardeii marunt.
  • Topiti untura intr-o cratita adanca (sa incapa toata umplutura).
  • Adaugati ceapa si ardeiul tocat si sotati-le pana se inmoaie.
  • Adaugati orezul si amestecati-l bine pana devine translucid.
  • Adaugati chimenul macinat, boiaua de ardei si rumeniti-le usor cu ceapa, orezul si ardeii.
  • Luati cratita de pe foc si adaugati carnea tocata. Amestecati bine compozitia, incorporati o lingura de cimbru, asezonati cu sare si piper.
  • Dupa ce amestecul s-a racit, incorporati oul.

Constructia:

  • Tocati o farfurie de varza din frunzele mai groase. Decojiti si tocati rosiile.
  • Asezati un pat de varza fin tocata pe fundul dovleacului.
  • Adaugati si cateva feliute de slaninuta.
  • Asezati cate o foaie de varza in palma deschisa, puneti cate o lingura de umplutura si rulati: rasuciti pentru a obtine niste rulouri, pe care le inchideti la capete ulterior, introducand capetele dinspre exterior spre interior.
  • "Claditi" sarmalele in oala, in straturi succesive, intercalate pe alocuri cu rosii tocate si felii de slaninuta pe margine.
  • Dupa ce ati terminat, acoperiti sarmalele cu restul de varza tocata, rosii tocate, bucatele de slanina si o lingura de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguta).

Fierberea:

  • Porniti cuptorul.
  • Introduceti dovleacul la cuptor.
  • Fierbeti sarmalele timp de vreo 4 ore.
  • Opriti focul si lasati oala sa  se raceasca cateva ore.
  • Scoateti oala si introduceti-o la rece, intr-o camara sau pivnita sapata in pamant si lasati-o sa se odihneasca pana a doua zi.
  • Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi dupa fierbere), reincalzite.

Sarmalele servesc fierbinti, cu paine sau mamaliga, smantana grasa si ardei iute.

ODA SARMALEI
(Pastorel Teodoreanu)

Cum s-ar defini sarmaua?

Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
Somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...

Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
Imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
Si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
C-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar
Pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
Ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
Perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
Ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini... sarmaua!!!

  1. vere, vrem dovezi nu vorbe... :)

  2. Asta dovedeşte, încă o dată, de parcă era nevoie, că tot ce-i bun ori e imoral, ori e ilegal, ori îngraşă.

  3. @Cristi: Ce sa zic... cand o sa fac o sa pun si poze... Sunt convins ca sunt exceptionale... In momentul in care intru in concediu ma bag la o bucatareala de anvergura maxima!

    @Monica: nu stiu cum se face, dar ai dreptate mereu, evident mai putin cand sunt in preajma sa dau indicatiile mele pretioase fara de care lumea poate sa traiasca bine merci :)

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>