Gulas (bograci) la ceaun

Print Friendly, PDF & Email

Uite ca a venit si ziua de sambata, ultima zi petrecuta impreuna cu prietenii nostri din Marghita, iar cum de la bun inceput s-a stabilit ca la sfarsit de saptamana sa facem gulas la ceaun de fonta si foc de lemne, ne-am dus la "mosie" sa-l preparam, la iarba verde, la poalele muntilor Apuseni, la cativa km de oras. Daca stam sa ne gandim la rece, preparatul gulasului nu este mare scofala, singura noastra problema a fost caldura foarte mare, problema care am "stins-o" cu bere racita in raul de langa. La gatitul gulasului au participat 2 galigani (Gyuszi si cu mine) si doua fete (Lacrimioara si Monika) si nimeni nu prea a fost sef sarcinile fiind impartite la fata locului in functie de necesitatile momentului.

Am folosit asa:
3 cepe
vreo 4 morcovi
o cana de mazare cruda (nu mai tin minte exact, dar puneti la ochi)
1 litru de sos de rosii
juma' de kilogram de cartofi taiati cubulete
cateva fire de leustean proaspat rupte din gradina
2-3 crengute de busuioc verde, de asemenea proaspat cules din gradina
un ardei iute (foarte iute) murat, taiat bucatele
o lingura de vegeta
un sfert de litru de ulei
un pui (stiu... ar fi fost de preferat carne de vita).
sare
piper din belsug (adica cam 2-3 linguri)
si evident lemne uscate pentru foc :)

Am pus ceapa tocata maruntel la calit in uleiul incins dupa care treptat mazarea si morcovii si am amestecat cu o lingura de lemn pentru ca legumele sa se inmoaie uniform. Cand legumele au inceput sa se inmoaie am adaugat carnea de pui si cateva cani cu apa si am lasat la fiert. Dupa ce toate cele au fiert si zeama a scazut destul de bine, am pus leusteanul si busuiocul, cred ca vreo doi litri de apa si cartofii. Cam tot acum am pus sarea, piperul si vegeta. Spre final, cand cartofii au fiert, am pus ardeiul iute. Ceaunul a stat pe foc pana cand gulasul a scazut cat sa arate ca o ciorba mai groasa nitel.

La final am pus mancarea in castronase si alte oale mai mici (de... aveam prea putine castroane... noroc ca aveam linguri) si urandu-ne "Pofta buna!" ne-am pus pe mancat gulas cu paine pe vatra.

Pe langa gulasul acesta am mai facut si ciuperci (iutari) la gratar cu slaninuta si ceapa, dar detaliile acestei "gratareli" le voi dezvalui peste cateva zile.

Sub semnul zicalei romanesti: "Omul vine, sta oleaca, mai discuta, dar si pleaca!" dupa ce am mancat si lenevit putin, am plecat la Marghita, goniti de o ploaie care, dupa ce tot amenintase, intr-un final s-a pornit. Intorsi la "baza", am continuat siesta intrerupta de capriciile naturii.

UPDATE: S-a comentat pe facebook la faptul ca am folosit vegeta. Era vegeta de casa!

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.