Visine conservate cu aspirina

Print Friendly, PDF & Email

Nu de fiecare data avem parte de un an foarte roditor, dar cand avem ne bucuram peste masura. Noi la "conac", ca sa zic asa, printre alti pomi fructiferi (pruni, meri, caisi etc) mai avem si visini. S-a intamplat ca anul trecut sau acum doi ani, nu mai tin minte exact, visinii sa rodeasca foarte mult, mai sa se rupa crengile sub greutatea fructelor. Cand ii vedeam asa de incarcati mi se umplea inima de bucurie si de fericire. Ne-am strans cu mic cu mare sa culegem visinele. Faci compot, faci dulceata, mai dai in stanga si in dreapta, mai mananci cu sau fara zahar... Dar cat?! Sunt multe si nu poti sa le dovedesti... Cat compot si dulceata sa mananci?! Nu e pacat sa se strice si sa arunci visinele?! Atunci mama le conserva cu aspirina pentru iarna. Ca se pot manaca in orice anotimp este alta mancare de peste.

Cum se face?! E internetul plin de astfel de retete. Am sa schitez in doua randuri cum se procedeaza. Se scot samburii (prin oricare metoda va place), se pune un pumn de zahar pentru un borcan de 800g, doua aspirine zdrobite, se indeasa bine in borcan cu filet si cu asta basta.

Borcanul poate sta in camara sau unde iti doreste inimioara, cat de cat la umbra si racoare (dar nu in frigider, oricum nu ar avea loc) si sta un an, mai mult... pana-l mananci. Daca ti-e frica, incearca anul acesta cu o cantitate mai mica, dar stiu de la mama ca niciodata n-au fost probleme.

Cu visinele astfel conservate se pot prepara si in timpul iernii fel de fel de prajituri, clatite etc. Puteti inlocui sucul foarte "natural si sanatos" din comert cu zeama lasata de visine.

Spuneam mai sus ca visinele se pot manaca in orice anotimp... de curand ne-a dat maica-mea vreo doua borcane de visine... Cand am prins ultimul borcan, l-am desfacut, am pus jumatate din el intr-un bol si inarmat cu o lingura m-am asezat la televizor si am inceput sa ma infrupt ca nesatulul. Monika, pe de alta parte, a luat niste (adica cateva lingurite) visine, le-a pus intr-un castronas si hop peste ele niste iaurt gras. Ma tot uitam la ea cu cata pofta manaca incat din curiozitate am cerut si eu... Am gustat, mi-a placut, m-am dus la bucatarie si mi-am facut si eu visine cu iaurt.

Delicios.

  1. Foarte bune trebuie sa fie visinele conservate asa, pacat insa ca nu se pot da si copiilor.

  2. am sa incerc si eu reteta de oarece voi face branza de vaci pasata si cu visine!incercati si voi............!

  3. Pentru visine reteta ce urmeaza se poate da si copiilor. Se pot folosi orice fel de fructe, nu numai visine. Visinele fara samburi.
    La un kilogram de visine se adauga un kilogram de zahar. In vasul in care le-am asezat, incepem sa amestceam visinele cu zaharul, pana cand cristalele de zahar au disparut complet, adica s-au dizolvat.
    Ca sa nu va ia timp, rezervati aceasta manopera cat stati in fata televizorului.
    Apoi, aceasta curata si minunata dulceata o asezati in borcane inchise ermetic. Borcanele le asezati in vase mai mari, cu apa pana aproape de umarul borcanului, Acoperiti vasul cu un capac pe masura si aprindeti un foc mic, pe care asezati vasul. Lasati asa pana cand continutul din borcane a ajuns la gura borcanului. Inchideti focul si lasati asa pana cand se racesc toate- pana a doua zi.
    Este delicios.
    Pofta buna.

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.