Salata de vinete cu iaurt

Print Friendly, PDF & Email

Ete ca a venit vara. Dar nu a venit asa usurel, ci in forta mare, cu uscaciune si calduri sufocante. Pe o asemenea caldura parca iti vine sa mananci lucruri mai usoare, nu sarmale, ceafa de porc sau niste "rautati" d'astea. De fapt este si normal. Mancand lucruri usoare, bazate pe legume multe, de cele mai multe ori proaspete, carne slaba, eliminam toxinele acumulate in timpul iernii si ne intarim imunitatea. Astfel, in perioada asta voi gati mai mult salate si mancaruri usoare.

Astazi, salata de vinete cu iaurt. Salata de vinete a fost intotdeauna preferata mea. Desi salata de vinete este menita sa fie aperitiv, eu o mananc chiar si ca fel principal.

Am folosit:

4 vinete
2 cepe potrivite
150g de iaurt cat mai gras (de oaie, capra, bivolita)
50-60 ml ulei de masline
sare

Am sarit peste primul pas (de a prajit vinetele) pentru ca am avut 500g vinete coapte in congelator. Va dati seama ce noroc pe mine?! Pai era o tortura sa ma apuc sa coc vinete pe caldura asta. Totusi, uitati cum se procedeaza... In general, vinetele se coc la aragaz, la flacara. Se coc uniform, deci trebuie avut grija sa fie intoarse pe toate partile. Dupa ce se prajesc, se curata de coaja. Este bine sa aveti un mic castronas cu apa rece in care sa va muiati degetele, sa nu va frigeti. Dupa ce se curata, li se taie coada, se scoat semintele in exces (eu personal nu fac nazuri daca au seminte) si se lasa la scurs vreo 2 ore, pe plan inclinat, pe un fund. E bine sa fie scurse de tot pentru ca zeama le amareste.

Am tocat vinetele pe toate partile pana s-au facut un fel de pasta. Le-am pus intr-un castron, am adaugat cam 2 lingurite de sare si uleiul putin cate putin. Ideea este sa nu ramana parti mai lemnoase sau mai tari, totul trebuie sa aibe consistenta unei creme. Cantitatea de ulei depinde de preferinte, dar e bine se stiut ca uleiul de masline "albeste" vinetele. La sfarsit am adaugat ceapa tocata fin si iaurtul. Se gusta de sare. Am auzit ca in loc de iaurt se poate folosi si maioneza, asezonta cu putina zeama de lamaie. Asa o fi, o sa incerc randul viitor.

Se pot servi cu rosii, salata de ardei copti, o mancarica de dovlecei sau tortelloni cu rosii si usturoi. Si neaparat cu paine. Chiar paine prajita.

Pofta buna.

  1. Ce pofta mi-ai facut.. :) Eu nu stiam ca se face salata cu iaurt, stiam de maioneza sau ulei simplu. Cu ceapa sau cu usturoi(varianta care mie nu-mi place). Oricum, putem deschide un fan club al salatei de vinete:)

  2. Salata de vinete trebuie sa fie rece... Salata de vinete, vreo doua rosii taiate, putin piper negru proaspat macinat si cateva felii de paine prajita!
    Fun club al salatei de vinete... Interesant... Ma bag... Cand ii dam drumul? :)

  3. Azi am facut vinete si nu stiu de ce dar erau foarte negre dupa ce le am curatat,si eram in dubii sa pun sau sa nu pun iaurt,dar am pus si au iesit delicioase,nici nu ti dai seama ca are iaurt si sunt foarte albe.Te pup si multumim pt reteta!!!

  4. Va salut dragilor!
    In aceasta dupa amiaza, chiar ma intrebam cu sefa mea dna Dinca ce mai gatim??!!Am "dat o fuguta" pe blogul tau si m-am oprit la salata de vinete.
    Amuzanta faza cu Fun club dar si eu sunt innebunita dupa salata.Promit sa incerc varianta cu iaurt ptr ca pana acum nu am incercat-o.
    Si ca un mic sfat, eu albesc vinetele cu lapte fiert dulce.
    Un week-end frumos!!!!!

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.