Paine cu maia

Print Friendly

Intai de toate trebuie spus ce este maiaua. Maiaua este un "starter", un demaror al aluatului. Se poate prepara in mai multe feluri, insa finalitatea este aceesi, aceea de a hrani drojdia (care este un organism viu) cu ajutorul zaharurilor din zaharul propriu zis sau chiar din lapte (lactoza), aceasta incepand sa fermenteze si eliberand dioxid de carbon, exact ceea ce va face ca aluatul sa creasca frumos si sa fie pufos. O modalitate de preparare este urmatoarea: 50 grame drojdie frecata cu putin zahar, lapte caldut si faina (trebuie sa rezulte o compozitie mai groasa ca la clatite, sa fie mai moale, aproape sa curga si se lasa la dospit).

Ce faci daca iti place painea, painea proaspata si buna? Mai intai cumperi o masina de facut paine si o folosesti doi ani, dupa care vrei ceva mai mult, vrei o paine si mai gustoasa. Pentru asta am apelat la un prieten ca sa-mi dea putina maia si am inceput sa fac paine cu maia. Poate parea dificil de facut aceasta paine, dar eu va spun ca este simplu. Ai nevoie doar de rabdare.

INGREDIENTE:

400 g faina alba
100 g faina integrala + o lingura pentru maia
300 ml apa + 2 linguri pentru maia
2 lingurite sare
2 linguri maia

Prima data trebuie sa trezim maiaua la viata. Punem 2 linguri de maia, o lingura de faina si 2 linguri de apa intr-un bol. Amestecam bine si lasam cel putin 4 ore la crescut, la temperatura camerei. Dupa ce aceasta plamadeala se umple cu bule de aer trecem la treaba.

02-02

Framantam cele 500 g faina impreuna cu sarea, maiaua si apa. Apa o adaugam treptat, daca este rece in casa o incalzim un pic pana pe la 30 grade C. Framantarea dureaza aproximativ 10 minute.

04-04

06-06

Dupa ce obtinem un amestec omogen, facem un bulgare si acoperim vasul cu un prosop.

07-07

08-08

Dupa 3-4 ore mutam aluatul intr-un vas de yena, uns inainte cu cateva picaturi de ulei. Crestam aluatul si acoperim vasul cu un prosop.

09-0910-10

Dupa alte 7-8 ore incingem 5 minute cuptorul si punem painea la copt. La un cuptor pe gaz, coptul dureaza intre 35 - 45 minute. Durata depinde de calitatea gazelor.

11-11

Trebuie spus ca toate intervalele de timp de mai sus sunt strans legate de temperatura interioara a casei. Conteaza foarte mult daca in casa avem 20 sau 24 de grade C.

Chiar daca dureaza o zi prepararea unei paini, eu va spun ca merita rabdarea!

12-12

Multumiri lui Blondu'

  1. Daca e cu drojdie, nu e maia. Treci pe la mine si iti dau sau... iti zic cum sa iti faci singur.
    Maiaua are in componenta doar apa si faina.
    PS: Chiar ieri ma gandeam sa-ti zic de paine cu maia :)

  2. @Pleonasmaticul: Mai bine ai share-rui aici reteta de maia.

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>