Denumirea stiintifica a urechilor de lemn este Auricularia Polytricha. In engleza le gasiti sub denumirea "cloud ear fungus". Din punct de vedere nutritiv urechile de lemn au un continut substantial de proteine, fier si vitamine. Se crede ca au proprietati anticoagulante si nu este indicat consumul lor in exces. Ajuta la prevenirea si tratarea cancerului, scad nivelul colesterolului si previn formarea de cheaguri in sange. De cele mai multe ori le cumparam deshidratate si inainte de preparare este necesara inmuiarea lor in apa.
Ciupercile shiitake sunt folosite foarte mult in bucataria asiatica. Creste nativ in Japonia, China, Coreea, dar sunt folosite peste tot in lume. De exemplu, in bucataria japoneza sunt folosite pentru supa miso, precum si ca ingrediente la o multime de alte feluri de mancare fierte la foc mic. In Thailanda sunt service atat prajite cat si fierte. Din punct de vedere medical, shiitake fortifica imunitatea, antiviral, antifungic, cardiotonic, hipocolesterolemic, hipoglicemic, hipotensiv, antitumoral. Shiitake sunt de multe ori uscate si vandute ca produse alimentare conservate. Ca si in cazul urechilor de lemn, inainte de folosire trebuie inmuiate in apa.
Retetele care contin urechi de lemn sunt foarte sanatoase, harnitoare si satioase.
Si uite asa cu doar o mana de orez si cateva ciuperci urechi de lemn am facut o masa a-ntaia.
INGREDIENTE
- doua canute de orez
- 10 ciuperci urechi de lemn
- 10 ciuperci shiitake
Am pus orezul la fiert in apa in care am inmuiat ciupercile shiitake si urechile de lemn.
Dupa ce a fiert orezul, l-am amestecat cu ciupercile taiate fasiute.
Merge mancat ca atare sau chiar si garnitura la un gratar de pui. Pofta buna.
Vreau sa incerc si eu reteta de orez de mai sus. Astept sa fie saptamana japoneza la Lidl, stiu ca atunci au ciuperci shiitake la pret promotional.
Sunt curios dacă există și alte moduri de preparare, de exemplu cum gătim noi hribii sau ciupercile de pădure amestecate. Am mâncat la diferitele fast-food-uri chinezești și mi-au plăcut. E clar ca nu pot face un sos de soia cum fac ei dar încerc sa găsesc și alte modalități de gătire, poate fără orez, poate cu alte legume…