Un stil de viata sanatos

Print Friendly, PDF & Email

FructeDe ce sa mancam fructe?
Pentru sanatatea ta, pentru ca te ajuta sa te feresti de boli si iti asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, pentru ca sunt gustoase si de ajuta in acelasi timp sa iti mentii o silueta armonioasa. Alimentatia reprezinta unul din cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea organismului uman. O alimentatie corecta asigura functionarea normala a diferitelor organe, mentine si sporeste capacitatea la efort, in timp ce o alimentatie incorecta duce la scaderea rezistentei organismului, la aparitia unor boli, la scurtarea vietii.
Pentru desfasurarea normala a activitatii zilnice si mentinerea starii de sanatate organismul are nevoie de o anumita cantitate de energie si de factori nutritivi completi (proteine, glucide, lipide, vitamine, saruri minerale, apa. Acestia sunt obtinuti din alimente, fructele si legumele ocupand un loc de seama ca sursa naturala de glucide, saruri minerale alcalinizante, vitamine si apa.
Legumele si fructele consumate zilnic asigura o dieta echilibrata: continutul de fibre va confera o senzatie de satietate, va vor reduce pofta de macare dar in acelasi timp va ofera necesarul de energie prin continutul lor bogat in fructoza.
Fructele si legumele sunt recomandate atat pentru profilaxie cat si pentru tratarea a numeroase afectiuni: raceala, gripa, indigestii, diabet, etc. Consumul regulat contribuie la reducerea secretiei gastrice, unele au un usor efect laxativ iar altele sunt folosite pentru a combate diareea.
MarMarul a fost cunoscut ca pom fructifer inca din epoca de piatra. Pentru oamenii de atunci, el constituia o importanta componenta a hranei zilnice. Romanii au fost cei care l-au raspandit in Europa.
Cu numai 22 de varietati cunoscute, oferta era extrem de redusa in Antichitate, in comparatie cu zilele noastre, cand exista peste 1100 de soiuri. Trebuie adaugat, totusi, ca, din pacate, multe soiuri vechi, de calitate foarte buna, au disparut, inlaturate de concurenta unor varietati mai productive, plantate masiv in monoculturi, pentru profit comercial.
Marul are in general 80 de calorii si contine fibre suficiente pentru a intruni necesarul zilnic al omului. Dietele pe baza de mere scad riscul bolilor de inima. Pe langa acest beneficiu, marul contine antioxidanti care scad sansele de a face diabet si astm, fiind in acelasi timp si un foarte bun pentru curatarea dintilor dupa masa.
CaiseCaisele. Una dintre proprietatile de baza ale caiselor este aceea ca tonifica sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate in astenie fizica si intelectuala, stari depresive, insomnii, nevroza, stres, oboseala.
Caisele ajuta mult digestia si prin proprietatile lor diuretice si depurative, detoxifica organismul, ii sporesc reactiile naturale de aparare, il fortifica si il regenereaza.
Caisele reprezinta o sursa importanta de beta-caroten, antioxidant care este apoi transformat, de organism, in vitamina A. Fructele acestea contin si Laetrile, substanta folosita in tratamentele alternative ale cancerului. Caisele au fost considerate in vechime chiar si afrodisiace, fiind mentionate si in "Visul unei nopti de vara", de William Shakespeare.
BananeBanana este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute fructe din lume. Este delicioasa, nu are samburi si poate fi gasita in orice sezon. Coaja sa groasa este o excelenta protectie impotriva bacteriilor si a contaminarii.
Banana este cunoscuta ca oferind o digestie sanatoasa si creeaza un sentiment de intinerire. Bananele ajuta la retinerea calciului, fosforului si azotului.
Bananele sunt o sursa importanta de potasiu, jucand un rol foarte important in sanatatea muschilor cardiaci. Acestea pot preveni hipertersiunea si complicatiile ei, jucand un rol important si protectia impotriva ulcerului.
MureMurele au o cantitate impresionanta de fibre, peste 10 grame intr-o singura cana, precum si foarte multe substante antioxidante si chiar omega-3.
Murele au proprietati astrigente generate de continutul ridicat de tanin. Acesta intareste tesuturile, amelioreaza sangerarile minore si ajuta la tratarea diareei si a inflamatiilor intestinale. Consumul de mure e indicat, din aceleasi motive, si pentru infectii usoare precum iritatii ale gingiilor si dureri in gat. Tot datorita taninului, murele sunt folosite pentru tratarea hemoroizilor.
Murele sunt pline de antocianine – responsabile pentru culoarea lor intensa. Aceste substante au proprietati puternic antioxidante, fiind sprijinite si de vitaminele C si E si de acidul elagic. Toate protejeaza impotriva cancerului si a afectiunilor cronice, inclusiv a celor cardiace. De asemenea, antioxidantii intarzie procesul imbatranirii, indepartand sau ameliorand inclusiv bolile psihice.
Murele contin salicil, substanta activa regasita in aspirina. Prin urmare, au efecte antiinflamatorii. Persoanele cu toleranta scazuta la aspirina trebuie sa fie moderate in consumul de mure. Datorita semintelor foarte mici, murele contin fibre solubile – precum pectina, protejand astfel sanatatea sistemului digestiv si prevenind obezitatea.
AfineAfinele contin vitaminele A, B1, B2, C, E, F, PP si antioxidanti precum: flavonoizi (pigmenti ce, printre altele, protejeaza organismul impotriva infectiilor si ajuta la vindecarea tesuturilor), antocianina (care, in combinatie cu vitaminele C si A, imbunatateste acuitatea vizuala si circulatia vizuala la nivelul ochilor si sistemului nervos). De fapt, afinele sunt campioane la continut de antioxidanti, intrecand orice alte bobite. Fructele pot fi congelate si consumate pe tot parcursul anului. Mai exista si alternativa fructelor uscate de afin, care se gasesc in speta la plafar.
Afinele sunt cunoscute ca fiind insulina vegetala, datorita continutului scazut de zaharuri. S-a dovedit insa ca extractul din frunze poate scadea nivelul zaharului din sange (se impiedica astfel un proces normal al ficatului). Din acest motiv, folosirea frunzelor nu este recomandata pentru mult timp, pentru a nu afecta acest organ vital. Fructele insa sunt recomandate si diabeticilor. Componentele lor nu scad nivelul zaharului din sange, dar imbunatatesc calitatea venelor, reducand astfel riscul aparitiei altor afectiuni legate de diabet sau nu, cum ar fi ateroscleroza (depozitarea de calciu si grasimi in artere).
CireseCiresele contin cantitati mari de antioxidanti si pot avea efecte antiinflamatoare, scazand si nivelul colesterolului si al trigliceridelor. Dar contin si o cantitate semnificativa de melatonina, un hormon cu efect direct asupra calitatii somnului, care coordoneaza ritmul somnului de veghe.
Pe langa efectul de somnifer, ciresele mai actioneaza si asupra tenului. Astfel inflamatiile de la nivelul pielii, aparute odata cu varsta, dispar dupa o cura de cirese.
Medicii le recomanda in special persoanelor intre 30 si 40 de ani sa nu evite consumul de fructe si sa se bucure de multiplele lor efecte, mai ales ca pot fi consumate in orice forma: suc, prajitura, naturale sau in salate.
GrepfruitGrapefruitul scade colesterolul si are un puternic efect antimicrobian. Pe de alta parte, acest fruct este interzis la cei care sunt intr-un tratament de chimioterapie.
S-a dovedit ca grapefruiturile pot influenta nivelul grasimilor din sange. O concentratie prea mare de substante grase, in special colesterol si trigliceride, afecteaza sanatatea si poate duce la infarct. Cu cat exista mai putin colesterol si trigliceride, cu atat inima este mai sanatoasa si mai in siguranta.
De asemenea, s-a demonstrat ca grapefruiturile rosii sunt mai sanatoase decat cele galbene, pentru ca au mai multi antioxidanti, intre care antociani si flavonoizi.
KiwiKiwi este un fruct cu o concentratie foarte mare de vitamina C, circa 74mg in fiecare fruct.
Kiwi este consumat in special in perioadele reci ale anului pentru intarirea organismului. Kiwi contine foarte multa vitamina C (un fruct de marime medie acopera nevoile zilnice ale unui adult), vitamina E (un fruct asigura un sfert din aportul zilnic din vitamina E recomandat), vitamina B2, vitamina B3, vitamina A, acizi organici si fibre.
Fructul este bogat in cupru, potasiu si magneziu, dar contine si alte minerale: calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc, acid folic. Trebuie remarcat faptul ca un fruct kiwi contine mai mult potasiu decat o banana si mai multa vitamina C decat o portocala.
Kiwi contine si luteina, o substanta care este apreciata din ce in ce mai mult pentru eficacitatea ei in reducerea riscului de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si in prevenirea cataractei. Este considerat a fi, dupa porumb, fructul cu cea mai bogata sursa de luteina.
Cu toate ca este bogat in substante nutritive un fruct de kiwi are numai 45 calorii. El reprezinta un puternic antioxidant, intaritor al sistemului imunitar cu mare eficacitate impotriva efectelor imbatranirii. Consumul de kiwi reduce riscul producerii cancerului, a bolilor de inima si previne formarea cataractei, care poate cauza orbirea. El previne aparitia astmului si a alergiilor si participa la refacerea structurilor lezate, intervenind in starile inflamatorii si in vindecarea ranilor.
Are efect tonic asupra capilarelor si protejeaza arterele impotriva depunerii placutelor de aterom. Fibrele de kiwi protejeaza impotriva diabetului si a bolilor de inima. Spre deosebire de alte surse de vitamina E, kiwi este un fruct sarac in grasimi. Avand doar 45 cal/100 g si foarte multe fibre, reprezinta un fruct ideal pentru cazurile de obezitate. Cuprul din kiwi este vital pentru cresterea copiilor, intarirea oaselor, intarirea dentitiei, dezvoltarea cerebrala si echilibrarea imunitatii. Fructul se consuma proaspat, taiat pe jumatate si mancat direct din coaja cu ajutorul unei lingurite sau ca suc natural.
Nu uitati ca semintele de kiwi sunt cele care incorporeaza toti nutrientii - proteine, vitamine, minerale. Se poate face cura de kiwi care consta in consumul a 100-250 g kiwi pe zi in cure de cate doua saptamani. Se poate consuma dimineata inainte de masa sau chiar in timpul mesei in amestec cu putina branza de vaci.
MangoMango face parte dintr-o categorie numita "superfructe". Acesta contine vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina B6, vitamina K, precum si alti 17 amino-acizi.
Aceste fructe sint considerate ingrediente potrivite pentru prepararea de mincaruri dietetice si sanatoase, intrucit un mango nu contine decit elemente nutritive pozitive – doar vitamine si minerale, fara colesterol. Fructele de mango sint surse bogate in antioxidanti, in special carotenoide si polifenoli. Antioxidantii sint substante ce ajuta la "capturarea" radicalilor liberi, acestia din urma fiind un produs secundar al procesului de oxidare a alimentelor. In egala masura, fructele de mango au si un continut ridicat de fibre, specialistii estimind chiar ca un mango de dimensiuni medii contine 40 la suta din cantitatea zilnica de fibre de care are nevoie organismul uman. Acest lucru inseamna ca aceste fructe ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a anumitor probleme digestive si gastrice.
PortocalePortocala este unul dintre cele mai bune cadouri ale naturii. Este cel mai raspandit fruct dintre citrice. Este un fruct hranitor si delicios. Exista mai multe tipuri de portocale. Ele cresc intr-un pom mereu verde, cu frunze de un verde inchis si flori parfumate.
Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.
Portocala este un aliment care se digera repede la fel ca si amidonul. Zaharul continut de portocale este imediat absorbit in sange. Produce caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata.
Utilizarea regulata a portocalelor previne raceala obisnuita si tendintele de a sangera. Cel care mananca portocale in mod regulat este sanatos si puternic. Portocala contribuie la longevitate. Sucul de portocale, fata de celelalte sucuri, este mult mai potrivit pentru toate varstele si exista avantajul ca poate fi dat in tratarea tuturor bolilor.
ULEIUL DE MASLINE vs. ULEIUL DE FLOAREA SOARELUI
Ulei de maslineUleiul de masline formeaza un scut de protectie pentru organism, aparandu-l de infectii si ajuta la regenerarea tesuturilor. Acesta este foarte bine tolerat de stomac. De fapt, functia sa de protectie are efecte benefice impotriva gastritei si ulcerului. Reduce in mod consecvent colesterolul. Prin faptul ca favorizeaza digestia, ajuta la absortia elementelor nutritive, in special a vitaminelor si sarurilor minerale. Are un efect pozitiv asupra constipatiei.
Uleiul de masline este un leac universal, potrivit tuturor varstelor.
In tara noastra, uleiul din floarea soareluieste consumat in proportie 80%, in vreme ce uleiul de masline este preferat de doar 1,6% dintre romani, potrivit unui studiu realizat anul trecut de institutul de cercetare Nielsen.
Uleiul de floarea soarelui este preferat, in principal, datorita pretului redus. In Grecia, Italia, Spania si Portugalia, predominant este uleiul de masline. In Polonia, cel mai consumat este uleiul de rapita, iar in Slovenia popular este uleiul de dovleac presat la rece. In lume, cel mai mare consum este de ulei de soia, apoi de palmier si de rapita, uleiul de floarea soarelui plasandu-se abia pe locul patru.
PAINE ALBA vs. PAINE INTEGRALA
Paine albaMajoritatea romanilor consuma la fiecare masa paine alba. Ceea ce nu stiu ei insa, este ca painea alba este foarte daunatoare pentru sanatatea oragnismului.
Painea alba reprezinta de fapt o combinatie bizara intre partea cea mai putin hranitoare a grauntelui de grau si un numar de substante chimice artificiale, dintre care unele sunt chiar daunatoare. Dubla rafinare a bobului de grau are ca rezultat scaderea la jumatate a valorii nutritive a painii albe.
Efectul nociv pe care painea alba il are asupra organismului reiese foarte clar din modul in care ea este fabricata. Bobul de grau contine calciu, magneziu, fosfor, aproape toate vitaminele B, antioxidanti precum vitamina E, celuloza, fibre. In coaja lui exista aminoacizi esentiali, proteine ce nu pot fi sintetizate de organism si ar trebui consumate ca atare. Toate acestea dispar insa in urma procesului de fabricare a fainii albe, pentru ca dubla rafinare a bobului de grau are ca rezultat scaderea la jumatate a valorii nutritive a fainii.
Practic toate partile hranitoare din grau sunt indepartate, pe masa noastra ajungand doar glutenul si amidonul. Mai mult, fabricantii adauga si numeroase substante artificiale. In procesul de fabricare a painii, se adauga propilen glicol pentru mentinerea culorii albe, acidul diacetiltartaric si sulfat de calciu, pentru a facilita framantarea bucatilor mari de aluat.
Paine neagraNutritionistii sustin ca niciun tip de paine nu este 100% sanatoasa, insa exista feluri mult mai sanatoase decat painea alba. Astfel, daca o felie de paine alba contine un sfert de gram de fibre, una de paine integrala contine 2 grame, iar unele tipuri de paine, obtinute din mai multe cereale, contin pana la 33,5 g de fibre pentru fiecare felie. Practic ar trebui sa mancam opt sau chiar mai multe felii de paine alba pentru a obtine aceeasi cantitate de fibre care se gaseste intr-o singura felie de paine integrala.
O paine cu adevarat sanatoasa, sustin specialistii, este orice paine obtinuta din faina integrala. Aceasta paine are o valoare nutritiva dchiar si de patru ori mai mare decat painea alba obisnuita. Fibrele alimentare scad nivelul colesterolului din sange si protejeaza impotriva anumitor cancere, boli cardiace, impotriva constipatiei, a diverticulozei, a herniei hiatale, a hemoroizilor, a varicelor si a diabetului zaharat. Daca romanii ar reinvata, treptat, sa consume paine integrala, ar face un pas urias catre o alimentatie sanatoasa.
UNT vs. MARGARINA
UntIn incercarea de a adopta un stil de viata sanatos ne confruntam deseori cu o alegere dificila: unt sau margarina? Parerile sunt impartite pe acest subiect. Untul, consumat zilnic creste colesterolul, insa nu trebuie exclus din alimentatie. Margarina de asemenea. Care este insa cea mai sanatoasa varianta? Specialistii sunt de parere ca, intre unt si margarina, este mai sanatos sa consumam untul. Margarina este o grasime pe care nu o gasim in natura. Ea reprezinta de fapt o combinatie de uleiuri vegetale si grasimi prelucrate industrial. Organismul nostru tinde sa acumuleze aceste grasimi sub forma lipoproteinei de densitate joasa sau a colesterolului rau. Uleiurile utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapita, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri contin in mod natural vitaminele E si acizii grasi esentiali, Omega 3 si Omega 6, utile organismului. Dar, cele doua modalitati chimice de producere a margarinei, hidrogenarea partiala si interesterificarea, fac ca untul sa fie un produs mult mai sanatos, pentru ca este produs din grasime animala si este natural.
MargarinaAmbele produse au aceeasi cantitate de calorii, insa untul este mai bogat in grasimi decat margarina: 8 grame, fata de 5 grame pe care le are margarina. Nutritionistii sustin insa margarina este un aliment nociv pentru sanatatea copiilor, a femeilor insarcinate si a persoanelor in varsta. Astfel, untul este alegerea sanatoasa. Se impun si aici insa anumite conditii. Trebuie sa fim extrem de atenti la calitatea produsului, la termenul de valabilitate, dar si la cantitatea consumata. Untul 100% natural, numit si unt clarificat, contine 99 la suta grasime. El este recomandat pentru consum persoanelor sanatoase, care au activitate fizica regulata, insa in cantitati mici, maxim 40 de grame pe zi.

  1. invatat o multime

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.