Maioneza din aditivi alimentari

Print Friendly

Aditivii alimentari sunt cei care fac din maioneza light Remia un produs care sa para comestibil. Numai ca acestia au si o serie de efecte adverse care pun in pericol sanatatea consumatorilor.
de Cristina Andreea Calin
30/12/2008 (Actualizat 7:00)

Maioneza light Remia este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide vegetale. Din aceasta cauza este neclar de ce in denumirea produsului apare si "light", pentru ca din compozitie rezulta ca are o valoare energetica ridicata. Pe langa lipide, produsul contine si glucide: sirop de glucoza-fructoza, amidon. Maioneza light Remia contine si aditivi alimentari periculosi pentru sanatate. Atat amidonul modificat, cat si guma guar afecteaza buna functionare a tractusului digestiv. E412 poate provoca balonari, greata, crampe, astm, alergii si eczeme.

Amidonul si guma guar sunt folosite pentru ca produsul sa aiba textura potrivita unei maioneze. Fara acestea ar arata ca un lichid, avand in vedere ca apa reprezinta aproape o treime din produs. Sorbatul de potasiu are si el efecte adverse, fiind incriminat in aparitia alergiilor si a crizelor de astm. Aceasta a fost stabilita de JEFCA, forul modial care reglementeaza utilizarea aditivilor.

ANTIOXIDANT PERICULOS
EDTA, E385, este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari utilizati in industria de profil. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca acest aditiv alimentar poate induce modificari metabolice.

De asemenea, provoaca dezechilibre ale balantei minerale, este inhibitor al enzimelor si al coagularii sangelui, provoaca tulburari gastrointestinale, hematurie, crampe musculare, este nefrotoxic. Copiilor sub doi ani le este interzis consumul de produse alimentare care au in compozitie E385.

Colorantul betacaroten creste riscul de cancer pulmonar in cazul consumatorilor care fumeaza si al celor care traiesc in medii foarte poluate. In compozitia produsului intra si o cantitate insemnata de sare. Consumatorii sunt sfatuiti sa nu depaseasca zilnic 6 g, pentru a nu avea probleme cu sistemul cardiovascular si nici cu rinichii. In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca maioneza light Remia nu este recomandat a se da copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu boli dermatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, celor cu celulita, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii pulmonare. Consumatorii cu alergie la ou trebuie sa testeze reactia organismului la produs. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma acest produs si vor tine cont de cantitatea de glucide.

MAIONEZA LIGHT
Contine 29% ulei. Apa, ulei vegetal 29%, sirop de glucoza-fructoza, amidon (amidon din grau, amidon din porumb), otet, mustar (apa, seminte de mustar, otet, condimente), galbenus de ou, sare, amidon modificat – unul dintre E1410/E1440/E1420, regulator de aciditate: E260 – acid acetic, E330 – acid citric, agent de ingrosare E412 – guma guar, conservant E202 – sorbat de potasiu, antioxidant E385 – etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu (calciu disodiu EDTA), mirodenii, arome, colorant E160a – betacaroten.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/ce-bem-ce-mancam-maioneza-din-aditivi-alimentari-141686.html

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>