Doi coloranti, multa energie

Print Friendly, PDF & Email

Reclama pentru Prigat Activ este foarte adevarata. Numai ca energia nu este data de cantitatea mai mare de fructe, ci de aditivii alimentari folositi drept coloranti: carmoisine E122 si sunset yellow E110. Acestia sunt incriminati in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).
de Cristina Andreea Calin
7/01/2009 (Actualizat 7:00)

In luna mai 2007, cercetatori de la Universitatea Southampton, din Marea Britanie, au dat publicitatii un studiu care scotea in evidenta tocmai acest fapt. Atat carmoisine, cat si sunset yellow se afla pe lista neagra. Din aceasta cauza, producatorii britanici sunt obligati incepand cu aceasta luna sa gaseasca inlocuitorii pentru acesti coloranti, iar autoritatile europene au inceput demersurile pentru interzicerea lor.
Cei mai afectati de efectele nocive ale acestor coloranti sunt copiii. Cercetatorii britanici au atras atentia ca si la maturitate pot aparea probleme grave de comportament si de acomodare in societate.

COLORANTI PERICULOSI
Pe langa ADHD, carmoisine (sau azorubina) mai poate provoca urticarie, edem si are efecte cancerigene. Colorantul sunset yellow (sau galben portocaliu) poate provoca alergii, congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice si blocarea enzimelor digestive. La animale opreste cresterea, ducand la retard, mentioneaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Efecte adverse are si guma guar, mai ales in ceea ce priveste tractusul digestiv. In cazul unui consum in cantitati mari duce la aparitia starilor de greata, a balonarii si a starilor de voma. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu ADHD, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de cancer, celor cu boli ale tractusului digestiv. Persoanele care sufera de diabet vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de cantitatea de glucide continuta de bautura.

Eticheta
Bautura racoritoare necarbonatata cu suc de capsuni si banane (fruct minim 10%). Produs pasteurizat, fara conservanti. Apa, concentrat natural de capsuni si banane in proportie variabila, zahar (Brix. Min. 10,5 Bx.), acidifiant: acid citric E330, stabilizator: guma de guar E412, coloranti: carmoisine E122, sunset yellow E110, aroma de capsuni si banane. Valori nutritionale medii la 100 ml: valoare energetica 44 kcal/184 Kj, proteine 0 g, glucide 11 g, lipide 0 g.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/ce-bem-ce-mancam-doi-coloranti-multa-energie-141824.html

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.