Tiramisu cu "spectaculoos"

Print Friendly, PDF & Email

Tiramisu cu "spectaculoos"

"Tiramisu spectaculoos" este un produs ce sfideaza legile etichetarii din Romania si din Uniunea Europeana. Producatorul ar trebui sa ne spuna de unde a cumparat "spectaculoos" si daca putem sa achizitionam si noi de undeva acest ingredient-minune.
de Mihaela Ionescu
13/06/2009

Al doilea ingredient al desertului "Tiramisu spectaculoos" este "spectaculoos", folosit intr-o proportie de 18%. Drepturile consumatorilor sunt incalcate, prin faptul ca nu li se spune clar care sunt ingredientele folosite. Nu stim daca greseala este facuta de importator, care a tradus eronat eticheta, sau de producator, care nu a facut o precizare foarte importanta. Cert este ca s-a incalcat HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, modificata si completata prin HG nr. 511/2004, HG nr. 1719/2004, HG nr. 1870/2005, HG nr. 1357/2006, HG nr. 1529/2007, HG nr. 751/2008.

Chiar si fara a sti despre ce "spectaculoos" este vorba, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide, cu indice glicemic ridicat si absorbtie rapida. Din aceasta cauza, pancreasul endocrin va avea de suferit pentru ca va trebui sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta de timp.

Aditivi alimentari
De asemenea, produsul contine si aditivi alimentari cu efecte adverse in cazul unui consum frecvent. Sorbitolul E420 poate fi laxativ, daca se depaseste doza de 50 g zilnic. Guma de guar poate provoca balonari, greata, crampe, astm, alergii, eczeme. Guma xanthan poate interfera cu absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale, fiind recomandat consumul cu moderatie.

In compozitia produsului intra si alcool, atat etilic, cat si vin Marsala, care in combinatie cu zaharurile rafinate duc la destabilizarea functiei hepatice si la afectiuni ale ficatului. De asemenea, produsul contine si lichior de cafea, care este contraindicat in dieta persoanelor cardiace sau hipertensive.

In urma analizei etichetei nutritionale, rezulta ca produsul analizat are o valoare energetica ridicata: 285 kcal/1196 kj. Din aceasta cauza, persoanele supraponderale si obeze trebuie sa consume "Tiramisu spectaculoos" cu precautie. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa testeze reactia organismului la produs, din cauza continutului de branza mascarpone.

Concluzii
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul "Tiramisu spectaculoos" nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de boli hepatice, renale, celor cu maladii ale tractusului digestiv, celor cu probleme stomatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu maladii dermatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de consum si vor tine cont de cantitatea de glucide. De asemenea, produsul analizat nu este recomandat celor care sunt sensibili la ingredientul "spectaculos" (?!).

Eticheta
Apa, "spectaculoos" 18%, sirop de glucoza-fructoza, lichior de cafea 18%, mascarpone 6,3%, pudra de cacao, zahar, vin Marsala, stabilizatori: sorbitol E420, alcool etilic, amidon, agent de ingrosare, guma de guar E412, guma de xanthan E415, emulsificatori monogliceride ale acizilor grasi E471, arome.

Energie kcal/kj 285/1196, proteine 4,2 g, carbohidrati 37,2 g, lipide 13,3 g.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/tiramisu-cu-spectaculoos-511173.html

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.