Pateu vegetal din ulei cu multe calorii

Print Friendly, PDF & Email

Pateu vegetal din ulei cu multe caloriiPateul vegetal Ardealul are ca principale ingrediente apa si uleiul vegetal, urmate de proteina vegetala de soia, aditivi alimentari si condimente.
de Mihaela Ionescu
25/03/2009

Amestecul de apa, ulei si proteina vegetala de soia trebuia ingrosat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenta dorita de producator. Pe langa amidonul de cartofi a fost utilizat si caragenanul E407, o substanta care poate duce la aparitia unor probleme la nivelul tractusului digestiv, care pot culmina in cazul unui consum frecvent cu ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Gustul pateului vegetal Ardealul a fost imbunatatit cu condimente, dar si cu monoglutamat monosodic E621, aditiv care poate provoca sindromul bucatariei chinezesti. Acesta se manifesta prin dureri de cap, stari de slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Aspectul produsului analizat a fost imbunatatit cu ajutorul coloratului carmin E120 care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, eruptii cutanate, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer si Parkinson.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune, luand in considerare Regulamentul European 1924/2006 ca produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de lipide, dar si de glucide cu absorbtie rapida (zahar). De asemenea, pateul vegetal Ardealul are o valoare energetica ridicata.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, diabeticilor (din cauza amidonului si a zaharului), bolnavilor cu afectiuni inflamatorii, suferinzilor de boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), de boli hepatice si renale. Persoanele care sufera de alergie la soia vor testa o cantitate mica de produs, pentru a vedea care sunt efectele asupra organismului.

Ingrediente
Apa, ulei vegetal, proteina vegetala de soia, amidon din cartof, agent de ingrosare (caragenan E407), zahar, amestec de condimente (ceapa, maghiran, ghimbir, enibahar, nucsoara, cuisoare, chimen, boia, piper, rozmarin, tomate, coriandru), arome, potentiator de aroma monoglutamat monosodic E621, antioxidanti (ascorbat de sodiu E301, acid ascorbic E300 ), colorant (carmin E120), sare.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/pateu-vegetal-din-ulei-cu-multe-calorii-502107.html

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.