Alune, stafide, mult zahar si doi conservanti

Print Friendly, PDF & Email

Conservantul benzoat de sodiu este cel care afecteaza calitatea arahidelor si stafidelor in ciocolata mixta Fiesta. Acesta are o serie de efecte adverse asupra sanatatii.
de Mihaela Ionescu
16/05/2009

Produsul "arahide si stafide in ciocolata mixta" Fiesta este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide, cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida. Din aceasta cauza, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina decat de obicei, avertizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

De asemenea, contine si o cantitate mare de lipide, provenite de la untul de cacao. Din aceasta cauza are si o valoare energetica foarte ridicata, de care trebuie sa tina cont supraponderalii si obezii, in special si cei care vor sa isi pastreze greutatea, in general.

ADITIVII
In compozitia produsului analizat intra si doi conservanti cu efecte nocive asupra sanatatii. Benzoatul de sodiu E211 poate duce la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), dar si crize de astm, alergii. Mai mult, acest conservant poate produce mutatii la nivelul ADN, ajungandu-se la boli foarte grave, chiar cancer. Sorbatul de potasiu le poate provoca persoanelor sensibile crize de astm sau alergii.

In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli hepatice si renale, suferinzii de cancere, celor cu ADHD, astmaticilor, alergicilor, celor cu afectiuni stomatologice. Persoanele care sufera de alergie la alune si care sufera de intoleranta la lactoza vor testa reactia organismului. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de cantitatea de glucide.

ETICHETA
Ciocolata lapte (zahar, cacao (unt de cacao, masa de cacao) - minimum 38%, lapte praf, praf de zer, lecitina de soia (E322), vanilina), ciocolata alba (zahar, unt de cacao, lapte praf, lapte degresat pudra, praf de zer, lecitina de soia E322, vanilie naturala), ciocolata amaruie (zahar, cacao, unt de cacao, masa de cacao) - minim 59%, lecitina de soia E322, vanilie naturala), arahide prajite, stafide, agent de lustruire (glucoza, acid citric E330, benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202). Poate contine urme de alune, alte nuci sau fructe deshidratate
Valoare energetica 551 kcal/glucide 58,25%, grasimi 32,5%, proteine 6,38%

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-bun-de-consum/alune-stafide-mult-zahar-si-doi-conservanti-507852.html

Scrie si tu o vorbulita


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.